Eğitimin İçeriği
Her hafta 80 dakika.
1.Hafta :Resim tarihinin başlangıçtan 14. Yüzyıla kadar olan yolculuğu slaytlar eşliğinde incelenecek. Mağara resimleri ve ritüeller, Antik Çağ dünyasında resim sanatı ve ressamın toplumdaki yeri, Ortaçağ’da resim sanatı ve klasik ikonografiyi belirleyen faktörler.
2.Hafta: Rönesans resim sanatı düşünsel alt yapı ve öncü isimleri slaytlar üzerinden incelenecek. Gerçek hayatın resim sanatına girmesinde büyük rolü olan Giotto di Bondone, Simone Martini, Floransa Vaftizhanesi’nin kapılarıyla herkesi kendine hayran bırakan Lorenzo Ghiberti , Ammbrogio Lorenzetti, Pisanello, Paolo Ucello, Masaccio gibi isanatçılar üzerinde durulacaktır. Sanatçıların eserleri, çalışma ortamları, dönemin entelektüelleri ve sanat çevresi üzerine resimler üzerinden bir okuma yapılacaktır.
3.Hafta :Rönesans’ta insanın merkeze alınması ve portre ressamlığı, Mediciler’in büyük bir sanat hamisi olarak misyonu, Andrea Mantegna,Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli ve Leonardo da Vinci gibi ustaların eserleri incelenecektir. Sanatı etkileyen başlıca konular olarak inanç, mitoloji ve resimde sembol kullanımı detaylandırılacaktır.
4.Hafta : Sanatçılar arası rekabetin yükseldiği 15. Ve 16. yüzyıl resmi slaytlarla anlatılacak. Kısa ömrüne başyapıtlar sığdıran Raffaello, Sistine Şapeli’ndeki freskleriyle çağdaşlarına meydan okuyan Michelangelo, cüretkar Venedik resminin yıldızı Tiziano babadan oğula ressam aile Belliniler, engizisyonun yakasını bırakmadığı Paolo Veronese ve çevresinde gelişen sanat ortamı anılar ve resimler üzerinden incelenecek.
5.Hafta: Alman Rönesans’ının dahi çocuğu Albrecht Dürer, Erasmus tarafından İngiliz sarayına tavsiye edilen Hans Holbein, Ortaçağ çizgisini Rönesans’a taşıyan Mathias Grünewald gibi isimlerin eserlerini, tarihsel arka planını ve sanat yaratımını etkileyen unsurları eserleri üzerinden inceliyoruz. Dönemin kaotik ortamında kilisenin yükselişine ve Barok sanatın ayak seslerine kulak veriyoruz.
Eğitimin Hedef Kitlesi
Resim sanatına ilgi duyan herkes
Eğitimin Çıktısı
·Resim sanatını biçimlendiren tarihsel arka planı anlamak,
·Renk, doku, kompozisyon gibi öğelerin akımlar ve dönemler arasındaki farklarını öğrenmek,
·Büyük ustaların ve başyapıtların sanat tarihindeki rolünü keşfetmek,
·Mediciler gibi büyük ailelerin resim sanatındaki etkisini kavramak,
·Moda, savaş, politika, inanç gibi sistemlerin resim sanatına yansımalarını görmek,
·Klasik ikonografiyi ve resim sanatındaki simgesel yansımalarını okuyabilmek,
Estetik beğeniyi geliştirip kültürel bir alt yapı oluşturmak,
Eğitimin Süresi
20 Saat
Eğitimin Gün ve Saatleri
Haftada 1 gün 2 saat şeklinde
Eğitmen(ler)i
Aslı BORA
Yorumlar